Indul a gazdaságfejlesztési program újabb köre

Indul a gazdaságfejlesztési program újabb köre

Kopácson hirdették meg a gazdaságfejlesztési támogatások újabb pályázati körét. Ezúttal eszközbeszerzésre, vállalkozásfejlesztésre és mezőgazdasági beruházásokra lehet majd pályázni.

A magyar kormány a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján hét elején hirdette meg negyedik horvátországi gazdaságfejlesztési pályázatát. A horvátországi magyarság szülőföldön való megmaradását segíteni kívánó pályázati lehetőséget Kis-Parciu Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára jelentette be Kopácson.

– A magyar kormány számára fontos a külhoni magyarság szülőföldön való megmaradása. Ennek szellemében indította külhoni gazdaságfejlesztési programját is, mely ezt hivatott segíteni – mondta a helyettes államtitkár, aki hozzáfűzte, örül annak, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a pályázatok iránt.

A pályázat részleteit Palizs-Tóth Hajnalka, a pályázatokat lebonyolító Economica Hungarica Alapítvány irodavezetője ismertette az érdeklődőkkel.

– Az aktuális pályázat célja vissza nem térítendő támogatást adni mezőgazdászoknak (OPG), egyéni vállalkozók, valamint jogi személyiségű mikro- és kisvállalkozások számára. Pályázni lehet mezőgazdasági gépekre, kertészeti technológiai fejlesztéshez szükséges eszközökre, ültetvénytelepítésre és talajjavításra használható eszközökre, üveg- és fóliaházak telepítésére, jégvédelemre, öntözésre, tenyészállat-állomány bővítésére, valamint többéves ültetvények telepítésére, technológiai modernizációra, kapacitásaik növelésére, illetve a meglévő kapacitások jobb kihasználására, valamint a termelés és a szolgáltatások korszerűsítése, bővítése és fejlesztése, a versenyképesség növelése és a gazdasági tevékenység erősítése céljából – mondta Palizs-Tóth Hajnalka irodavezető.

A pályázatok intenzitása eszközbeszerzés esetén 75%, míg a mezőgazdasági beruházásoknál 60%. Az egy jelentkező által megpályázható legkisebb összeg 615 000 forint (1900 euró), a maximális összeg pedig 8 millió forint (25 ezer euró). A de minimiskeret növelésének köszönhetően az is pályázhat, aki már korábban kihasználta a 15 ezer eurós keretét, viszont az ő esetükben a támogatás mértéke nem haladhatja meg a 10 ezer eurót. A pályázatok beadási határideje június 19.

A pályázat meghirdetésénél jelen volt De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja.

(forrás: kepesujsag.com)


28.05.2019.