Akik nélkül nem égnének a gyertyák

Akik nélkül nem égnének a gyertyák

A Barna család közel negyven éve foglalkozik kanócgyártással. A családi üzem az évek során egy jól menő vállalkozássá nőtte ki magát, mely napjainkban is talpon tud maradni.

A Barna család ősei 1902-ben költöztek a Vajdaságból a szlavóniai Ivanovciba. Az azóta eltelt több mint egy évszázad alatt a család számos területen kipróbálta magát, mielőtt az 1980-as években belefogtak volna a kanócgyártásba. Barnáék kitartó munkájuknak köszönhetően mára Kelet-Közép-Európa egyik legkorszerűbb kanócgyártóivá váltak. Szinte mindenhez gyártanak kanócot, a teamécsesektől kezdve egészen a szúnyogűző fáklyákig, termékeik a régió minden országában jelen vannak.

– A hetvenes években teherfuvarozással foglalkoztam, ám hamar rájöttem, hogy nem szeretném az életemet az utakon tölteni. Az akkori Jugoszláviában a kanóc hiányterméknek számított, ezért az 1980-as évek elején úgy döntöttem, hogy belevágok a gyártásába. Kezdetben korszerűtlen technikával dolgoztunk, de idővel sikerült fejlesztenünk a felszerelésünket, és mára már a régió egyik legmodernebb üzemévé váltunk. Időközben bővítettük a kínálatunkat is, ma már fonalat és hálózsinórt is gyártunk – mondta Barna Sándor tulajdonos, aki hozzátette, a legnagyobb gondot számukra az olcsó kínai és lengyel konkurencia jelenti, akikkel nehéz versenyezni.

Az egész család együtt dolgozik

A Barna család sikerének titka minden bizonnyal a családi együttműködésben és a munkamegosztásban rejlik. Sándor gyermekei, Dražen és Ilona is kiveszik a részüket a munkából.

– Üzemünk mindig is családi vállalkozás volt, ezért amikor nyugdíjba mentem, volt kire hagynom a céget, amit most fiam, Dražen vezet, Ilonka lányom pedig a könyvelést végzi.  Rajtuk kívül van még négy alkalmazottunk, akik a gépházban dolgoznak. Összesen 15 különböző gépünk van, amelyek a munka nagy részét elvégzik, az alkalmazottaknak csak felügyelni és utántölteni kell őket. Nemrégiben sikerült a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult támogatásnak köszönhetően két további gépet is beszereznünk, aminek köszönhetően megnövelhettük a gyártási kapacitásainkat – mondta Sándor, aki azt is elárulta, hogy hamarosan költöznek, mivel már kezdik kinőni jelenlegi telephelyüket.

(forrás: kepesujsag.com)


23.04.2019.