A magyar burgonya meghódította Horvátországot

A magyar burgonya meghódította Horvátországot

A burgonya egyike a legnépszerűbb élelmiszernövényeknek, aminek a legfőbb oka, hogy termesztése viszonylag egyszerű, ráadásul szinte mindenhez fogyasztható. Ebben látták meg a lehetőséget Racsmányék is a szerémségi Čakovciban, akik 19 éve foglalkoznak burgonyatermeléssel.

A Racsmány család már közel két évtizede foglalkozik krumplitermesztéssel. Kezdetben étkezési burgonyát termeltek, de hamar átálltak a jóval jövedelmezőbb burgonyavetőmag-termesztésre. Magyarországi kapcsolataiknak köszönhetően több magyar fajta kizárólagos horvátországi magtermelői lehetnek, melyek fokozatosan hódították meg a horvát piacokat. Nekik köszönhető, hogy mára a Balatoni rózsa és a Hópehely a legkeresettebb burgonyafajták közé kerültek a horvát piacon. Az említett fajták elsősorban jó ízük és tetszetős külsejük miatt váltak közkedveltté.

– A magyar burgonyafajtáknak rendkívül kedvező a szerémségi talaj, ezért általában jó termésnek örvendhetünk. Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy mindig elit szaporulatú vetőburgonyát használunk, ami az átlagosnál nagyobb, holdankénti 20-30 tonnás hozamú. A magyar fajtákat sikerült a horvát piaccal is megismertetnünk az évek során, és ma már nem tudunk annyi magot termelni, ami kielégítené a horvát piac igényeit – mondta Racsmány Zoltán, aki hozzátette, jelenleg 15 holdon termelnek vetőburgonyát, de ennél többre is volna kereslet.

A magyar fajták annyira népszerűvé váltak az országban, hogy már a hagyományosan burgonyatermelő vidéknek számító Likában és a Muraközben is Racsmányék vetőmagját használják a gazdák, de szinte Horvátország és Magyarország minden részére szállítanak már vetőmagot.

A burgonyatermesztés egyik nagy előnye, hogy szinte teljes egészében gépesíthető a folyamat. A vetés, a betöltés és a betakarítás is mind-mind gépekkel történik, melyekkel Racsmányék a kezdetektől fogva rendelkeznek. Kétkezi munkát csupán a termés szétválogatása és zsákokba töltése igényel, de ezt is igyekeznek minél inkább gépesíteni.

– Az évek alatt minden szükséges gépet beszereztünk, így a munka nagy részét meg tudjuk oldani családon belül a két fiammal és a feleségemmel. Nemrégiben a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult támogatásnak köszönhetően egy korszerű automatikus zsákolómérleget is tudtunk vásárolni, ami megkönnyíti a munkánkat, hiszen akár 5 tonna krumplit is be lehet vele zsákolni óránként – mondta Zoltán, aki nagyon hálás a támogatásért.

Racsmányék a krumpli mellett vöröshagymát, szóját, kukoricát és búzát is termesztenek, hiszen a mezőgazdaságban nem szabad mindent egy lapra feltenni.

(forrás: kepesujsag.com)


23.04.2019.