„A tortakészítés csapatmunka, amibe mindannyian a szívünket-lelkünket is beletesszük”

Képgaléria

„A tortakészítés csapatmunka, amibe mindannyian a szívünket-lelkünket is beletesszük”

A fondanttal díszített modern tortacsodák meseszépek és finomak egyszerre, de még mindig a dobos a torták „királynője” és örök kedvenc a rácpite is, vagy, ahogy a horvátok mondják, a „mađarica”. A csúzai Horvát Ilonka sütödéjében jártunk.

Csütörtök délelőtt a faluközpontban található cukrászműhelyben nagy a sürgés-forgás. A sütőben az egyik tortalap váltja a másikat, amelyeket aztán megkennek, összeraknak, mázolnak, díszítenek… Horváték szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó süteményeit valószínűleg már sokan megkóstoltuk egy-egy baranyai lakodalomban, szülinapon vagy fesztiválon. Standjuk előtt mindig hosszú sor kígyózik, de érdemes kivárni a sort.

Horvát Ilonka, a tulajdonos mesél nekünk a kezdetekről. Nem cukrásznak tanult, de egy kopácsi halásznapokon látott süteményes stand arra inspirálta, hogy kipróbálja magát e tevékenységben.

– Édesanyám szeretett sütni, ő nemcsak átadta nekem a tudását, hanem a mai napig besegít. Kis közösségünk másik mesterétől, a hercegszőlősi Sója Mariska nénitől is sokat tanultam. Eleinte csak aprósüteményeket készítettem, aztán már tortákat is vállaltam. Főleg a díszítéssel gyűlt meg bajom, de nem adtam föl, gyakoroltam, ha kellett, magamra zártam az ajtót, szétszedtem a lapokat, újrakezdtem, mígnem idővel belejöttem és megszerettem a cukrászmesterséget – mondja Ilonka.

A hagyományos sütemények közül a rácpite és a dobostorta a legkelendőbb – folytatja –, ezekből minden héten rengeteg készül, de a modern ízesítésű, fondanttal díszített torták is nagy kedvencei a lagziknak, gyerekzsúroknak, keresztelőknek…

– A tortadíszítés az a része a munkának, amelyben leginkább kiélhetjük a kreativitásunkat, igyekszünk a legextrémebb ötleteket is megvalósítani. Volt, hogy tízemeletes menyasszonyi tortát rendeltek, amelynek nemcsak az elkészítése, hanem a szállítása se volt egyszerű – fejti ki Ilonka.

Hogy fejlődni tudjanak, pályázatokon vettek részt, szerencsére többször is sikeresen.  Az Economica Hungarica Alapítványon keresztül kapott magyar állami támogatásból vásárolták a hűtőkocsit.

Mindenki tudja a dolgát

Idővel nagyobb helyiségbe költöztek, amelyet a Piros Csizma vendéglő egyik melléképületében bérelnek, s ahol már a csapatot is bővíthették: hét falubelijüknek biztosítanak állást.

Kedves Kornél szakmáját tekintve szakács, eddig többnyire szezonmunkásként dolgozott szülőfalujától távol. A riport készítésekor töltötte első munkanapját a sütödében. 

– Noha a szakács és a cukrász munkája különbözik, szerencsére nem áll tőlem távol a süteménykészítés sem – mondja Kornél, aki épp a tortatészta sütésén dolgozik. Örül, hogy bekerült a csapatba, és hogy a szülőfalujában dolgozhat.

Lázár Erzsébet a kezdetektől fogva együtt dolgozik Ilonkával. Most piskótát készít, hatalmas doboz tojás áll előtte, mint mondja, naponta 2-3 százat is feltör.

Egy másik asztalnál Ilonka lánya, Horvát Rebeka keni a tortát.

– Kellett hozzá egy kis gyakorlat és anyai szaktanács, hogy tökéletes formájú tortákat tudjak készíteni – mondja.

Cukrászmesternek tanult, így minden feltétel adott, hogy a vállalkozás továbböröklődhessen a következő generációra, és érdemes legyen tovább szőni az álmokat gépesítésről, saját, még tágasabb sütödehelyiségről.

A másik teremben a díszítés folyik, Trnko Írisz, a csapat legfiatalabb tagja, a falu egyik rajztehetsége ad lelket a tortáknak, hogy elnyerjék végső formájukat, és a kuncsaft, amikor megpillantja, szóhoz se tudjon jutni a kellemes meglepetéstől.

De van még néhány szorgos kéz a sütödében, a jó munkához mindenkire szükség van. Természetesen a család férfi tagjai is besegítenek, főleg az áruszállítás és az értékesítés terén, bizonyítva, hogy minden sikeres nő mögött áll egy férfi…

– A tortakészítés igazi csapatmunka, amibe mindannyian a szívünket-lelkünket is beletesszük – hangsúlyozza Ilonka.

De nemcsak azért olyan finomak a desszertjeik, mert szeretettel készülnek: az alapanyagok minőségére is sokat adnak. Amit csak lehet – mézet, tojást, diót stb. –, őstermelőktől vásárolnak. Nem mellékes, hogy ezzel a falu és a környék több lakosát is támogatják.

A fesztiválozástól az eszéki Kristályteremig

Régebben minden fesztiválon, drávaszögi és eszéki programon részt vettek. Amióta szerződtek az eszéki Kristályteremmel, ahol heti négy alkalommal kerül sor valamilyen rendezvényre, legtöbb rendelésük oda szól, az ő sütijeiket szolgálták föl a gazdabálon is. De vannak fesztiváljaink, amelyeket nem hagynak ki ma sem, a Kopácsi Halásznapokon például mindig megtalálhatjuk Horváték süteményes standját. A lagziszezontól karácsonyig, de az év minden szakára van pár ötletük, hogyan édesíthetik meg az életünket.

 

 

Forrás:

https://kepesujsag.com/a-tortakeszites-csapatmunka-amibe-mindannyian-a-szivunket-lelkunket-is-beletesszuk/


08.02.2024.