Projektlátogatás a Lengyel sajtüzemben

Képgaléria

Projektlátogatás a Lengyel sajtüzemben

2023. december 4-én az Economica Hungarica Alpaítvány meghívására Nagybodolyára üzemlátogatásra érkezett Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. Lengyelék családi vállalkozása 2019-ben pályázott az Alapítvány első nagyobb léptékű támogatási felhívására.

Lengyel György és felesége 2002-ben kezdett el mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozni, 2003-ban hozták létre a gazdaságot. Alapításkor összesen 43 hektár területen gazdálkodtak és 12 tehén volt a vállalkozás induló tőkéje. A gazdaság 2002-től az évek folyamán nagymértékben növelte földterületeit és az állatállományt, komoly infrastruktúrát, modern fejőgépeket, mezőgazdasági gépeket vásárolt. Jelenleg összesen 200 hektár földet művel és 220 fejős marhával és növendékkel rendelkezik. A vállalkozás a település legnagyobb foglalkoztatója. Az árbevétel nagy része kizárólag tej eladásából származik, azonban a horvátországi tejpiaci ár ingadozásaiból adódóan a vállalkozás elhatározta, hogy bővíti tevékenységi körét a tejfeldolgozás területén, amelynek eredményeként tejfeldolgozó üzem létrehozására pályáztak és valósítottak meg az elmúlt időszakban.

A pályázat megvalósulásával létrejött egy 554,85 m2 nagyságú tejfeldolgozó üzem. Az üzemben napi 1.000 liter tejet lehet feldolgozni. Így a tejen kívül félkemény, kemény, főzött, ízesített, érlelt sajtok készülnek, valamint túró, joghurt és tejszín gyártásával is színesedik a termékpaletta. A termékeket a térség nagyobb városaiban Eszéken és Pélmonostoron értékesítik, illetve különböző rendezvényeken árusítják.

A pályázat megvalósításával 4 új munkahely jött létre.

Fotók: Új Magyar Képes Újság

 


06.12.2023.