Öt tonna búza a horvátországi magyar gazdáktól

Képgaléria

Öt tonna búza a horvátországi magyar gazdáktól

Búza-adományozási ünnep Kopácson

Ünnepélyes keretek között vette át a búzaadományokat a HMDK Gazdaköre a horvátországi magyar gazdáktól Kopácson.

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” egy olyan jótékonysági program, a Kárpát-medencei magyar gazdák egyik legjelentősebb karitatív kezdeményezésévé vált mozgalom, amelynek keretei között a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogat nem csupán az anyaországban, de Magyarország határain túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területein nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, s a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A HMDK Gazdaköre évek óta részt vesz a Magyarok Kenyere-programban, harmadik éve pedig búza-adományozási ünnepséget is tart. Idén az esemény helyszíne a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ volt.

Szabó Attila: „Idén a horvátországi magyarok adták a kovászt a magyarok kenyeréhez”

Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke elmondta, szervezetük számos programot – továbbképzéseket, tanulmányi utakat stb. – szervez évente, mégis arra a legbüszkébbek, hogy részesei lehetnek a Magyarok Kenyere-programnak.

– Mégpedig azért, mert egy jótékonysági program részesei lehetünk, ami az egész Kárpát-medencében jelen van, és amellyel a magyar ajkú gyerekeken segíthetünk – hangsúlyozta Szabó Attila, hozzátéve, szervezetük képviselői ott voltak a szolnoki búzaösszeöntési ünnepélyen is, és ebben az évben mi, horvátországi magyarok adtuk a kovászt a magyarok kenyeréhez.

Elmondta továbbá, hogy évről évre emelkedik a begyűjtött búzamennyiség és az adományozók száma is, idén is több mint 80 személy járult hozzá a programhoz búza-, illetve pénzadománnyal, ami azt jelenti, hogy termelőink is felismerték ennek a programnak a fontosságát.

A rendezvényen felszólalt Jakab Sándor, a HMDK tiszteletbeli elnöke, az Economica Hungarica Alapítvány kuratóriumának elnöke is, méltatva a HMDK Gazdakör tevékenységét és elnökét, Szabó Attilát, „aki szervezetünket a Kárpát-medence egyik legsikeresebb gazdaszervezetévé tette”.

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke azt hangsúlyozta, hogy a horvát és a magyar kormány támogatásával magyarságunk hosszú idő után eljutott arra a szintre, hogy elmondhatjuk, „jó magyarnak lenni Horvátországban”. Hangot adott a Gazdakör munkája iránti elismerésének, amellyel „hozzájárult a horvátországi magyar közösség fejlődéséhez, sikereihez”.

Jakab István: A Magyarok Kenyere-program „a magyar gazdák lelkéből fakadt”

Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az ünnepély főszónoka beszédében kifejtette, hogy a Magyarok Kenyere-program „erős összefogásban egy nagyon szép gondolatból, a magyar gazdák lelkéből fakadt, s a mag jó földbe hullt, követőkre talált. Az anyaországi kezdeményezésből sikerült az egész Kárpát-medence gazdatársadalmát összefogni”.

A felszólalókat követően a csúzai Csárdás tánccsoport tagjai népviseletbe öltözve toltak be jelképesen talicskán néhány zsáknyi búzaadományt a „színpadra”, amit végül Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, valamint Andrási Gyula katolikus plébános szenteltek meg a piros, fehér, zöld színű szalaggal átkötött új kenyérrel együtt, majd a résztvevők az Alfalusi Vegyes Karral közösen énekelték az Ismerős Arcok Nélküled című számát.

A program kulturális részében a csúzai Csárdás, valamint a Dömény Anita és zenekara kísérte Alfalusi Vegyes Kar mellett Pinkert Anna énekével, Élő Zoltán citerajátékával, Pinkert Ilona szavalatával gazdagította a programot.

A vendégek között volt Gyöngyös Zsófia, a zágrábi magyar nagykövetség küldöttje, Császár Zoltán eszéki magyar konzul és Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

A program az alkalomhoz illő sporteseménnyel végződött: a Gazdakör ún. parasztolimpiát rendezett, melynek keretében a benevezettek különböző, a mezőgazdasági munkákhoz fűződő játékokban mérhették össze erejüket.

A horvátországi magyar gazdák által adományozott búzát – ahogy korábban is – a malomban lisztté őrlik, majd magyar iskoláink, illetve a rászoruló, többgyermekes magyar családok között osztják szét.

Forrás:

https://kepesujsag.com/ot-tonna-buza-a-horvatorszagi-magyar-gazdaktol/


04.09.2023.