32. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, alias Tusványos

Képgaléria

32. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, alias Tusványos

Véget ért a „Béke ideje” szlogen égisze alatt megrendezett 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. A 2023. július 18-23 között megvalósított rendezvény a legjelentősebb Kárpát-medencei fesztivál, ahol a levegőben érezhető a határon átnyúló együttműködés, a nemzet össze- és megtartó ereje.

A rendezvény keretében július 21-én, pénteken a külhoni magyar közösségek aktuális helyzetét, az elmúlt időszakban elért eredményeket és a jövő kihívásait ismertették a Kárpát-medencei magyar érdekvédelmi szervezetek vezetői a külhoni vezetők paneljében tartott kerekasztal-beszélgetésen. A Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, miniszteri biztos által moderált nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott: 2020 óta nehezebb a helyzet a nemzetpolitikában a járvány és a háború miatt. A tíz fős beszélgetésen régiónkat Jankovics Róbert horvát parlamenti képviselő és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke képviselte, aki elmondta, hogy a szűk parlamenti többséggel rendelkező jobbközép horvát kormány támogatása eredményeket hozott a magyar kisebbség számára is, amelynek így Zágráb is a partnere, nem csak Budapest. Mint fogalmazott, Horvátország területén már jó magyarnak lenni, és példátlan eredménynek nevezte a schengeni csatlakozást, mely a magyar közösségnek is önbizalmat adott.

A tábor hetét nemzetpolitikai, kulturális, ifjúsági, zenei és képzőművészeti programok tarkították. A Magyar Kultúra Sátorban és a Magyar Teátrum Színházi Sátorban színi előadások, közönségtalálkozók voltak, a színpadokon magyarországi együttesek fellépése volt a fő attrakció és az esti záróprogram. A Lőricz Csaba Sátorban a politikum tartott kerekasztal beszélgetéseket aktuális témákról, mint a béke, mezőgazdasági kihívások, posztCovid állapot, területfejlesztés. A Bethlen Gábor Sátorban a Nemzetpolitikai Államtitkárság hozta közelebb az érdeklődő számára a jelenlegi külhoni programjait. A széles skálán a sport is helyet kapott: Buzánszky Jenő sportteraszon sportvezetők kerekasztalán vehettek részt, illetve olimpiai és paralimpiai témákról is szó volt. A népszerű Erdély Café Sátorban a helyi programok mutatkoztak be: nemzetközi start-up sikerek Erdélyben, erdélyi mentorprogram, gazdaság, székely turizmus.

Közel 300 szervező, 500 program, 1000 előadó gondoskodott arról, hogy 0-99 éves korig mindenki jól érezze magát - olyan élménnyel jöjjön el Tusványosról, amely maradandó, de hozzon többlettudást, gazdagítsa résztvevőit. „Mert bizony így lesz a történetekből történelem. A béke idejéből.” Az Economica Hungarica Alapítványt Palizs-Tóth Hajnalka igazgató képviselte az eseményen.

 

Források:

https://www.tusvanyos.ro/

https://www.facebook.com/tusvanyos

https://felvidek.ma/2023/07/a-kulhoni-magyar-kozossegek-helyzetet-ismertettek-a-tusvanyosi-nemzetpolitikai-kerekasztal-beszelgetesen/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=671371055035646&set=a.671372555035496


26.07.2023.