A legjobb turisztikai szolgáltatók közé került a várdaróci Citadella és a Darócz is

Képgaléria

A legjobb turisztikai szolgáltatók közé került a várdaróci Citadella és a Darócz is

Az utazó című magazin a 2022-es teljesítményekre történt szavazás alapján idén is átadta a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat múlt hét szerdán Budapesten. A legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermeket is díjaztak. Az év horvátországi magyar szálláshelye a várdaróci Citadel(l)a Étterem és Panzió, az év horvátországi magyar étterme pedig a szintén várdaróci Darócz Étterem lett.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat, mert egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkozni. Úgy vélte, azt az elmúlt években már sikerült elérni, hogy ha kultúráról, oktatásról, sportról, médiáról vagy gasztronómiáról van szó, akkor egységesen gondolkodik mindenki.

Megjegyezte, hogy a kormányzati programokkal nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is sikerült megszólítani, erre példaként a Határtalanul programot emelte ki. Az államtitkár kitért arra is, hogy a gazdaság kiemelt területe a nemzetpolitikának, kutatásaik szerint a határon túli magyar vállalkozók több mint 90 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak. Ha a magyar kormány a határon túli magyar vállalkozókat támogatja, akkor hozzájárul ahhoz, hogy a magyar emberek a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, ott tudjanak családot alapítani – mondta Potápi Árpád János.

A turizmussal kapcsolatban jelezte, hogy a háborúnak súlyos következményei vannak az ágazatra, elmaradtak a tengerentúli és az orosz-ukrán turisták a kiemelt magyar turisztikai úti célokról. A turizmus három éve nehéz helyzetben van, a kormány ezért segíti különböző eszközökkel az ágazat szereplőit, köztük a határon túli magyar szolgáltatókat is – jelezte.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy a hasonló események, díjak adnak erőt a szakmának a folytatáshoz.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 21. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Harminc kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján, akik úgy értékelték, hogy az év horvátországi magyar szálláshelye a Citadella Étterem és Panzió (Várdaróc), az év horvátországi magyar étterme a pedig a Darócz Étterem (szintén Várdaróc) lett. Mindkét horvátországi turisztikai szolgáltatót már az előző években is elismerésben részesítették.

Citadel(l)a, Darócz

Idén negyvenöt éve, hogy Várdarócon a Lázár család megnyitotta vendéglőjét, a Citadel(l)át, melyet ma a hagyományt követve Szilárd és Győző vezet, és amely ma már messze földön ismert kiváló tájjellegű ételeiről. Az étteremmel szemben egy impozáns épület áll a szállást kereső utasok rendelkezésére, de nemrég a tengerparton is megnyitották a Villa Gizellát, amit megboldogult édesanyjukról neveztek el.

– Nagy elismerés ez számunkra, a várdaróci szálláshelyünk egész évben telt házas, a Kárpát-medencéből, de szinte a világ minden részéből érkeznek vendégek – mondta Lázár Szilárd.

A várdaróci Makovec fivérek egy évtizede nyitották meg vendéglőjüket, a Daróczot falujuk központjában, a név régi magyar írásképet tükröz. Hagyományos ételeivel és stílusával mára régiónk közkedvelt éttermévé vált. Szinte attrakcióként vonzza a látogatókat, hiszen aki idejön, tudja, hogy itt biztosan kulináris örömökben lesz része.

Denis és József büszke a sok pozitív visszajelzésre és arra is, hogy egy visszajáró vendégkört is sikerült kialakítaniuk, közülük sokan már nemcsak a környékről, hanem az országhatáron túlról érkeznek, a díj pedig mindennek a megerősítését is jelenti.

 

Forrás: https://kepesujsag.com/a-legjobb-turisztikai-szolgaltatok-koze-kerult-a-vardaroci-citadella-es-a-darocz-is/

 


10.07.2023.