Újabb beruházások Magyarország kormányának köszönhetően

Képgaléria

Újabb beruházások Magyarország kormányának köszönhetően

Múlt csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a karancsi Szabó gazdaság magtárát, mely Magyarország kormányának a támogatásából épülhetett meg. Ugyanezen a napon a támogató képviselői egy nagyberuházásról is szerződtek a Fermopromet d. o. o-val, ami új munkahelyeket jelent közösségünknek.

Szeptember 23-a hosszú ideig emlékezetes nap lesz a horvátországi magyarság számára, hiszen ekkor adták át vidékünkön hivatalosan az első olyan kapitális beruházást, aminek megvalósítását Magyarország kormánya támogatta. A szóban forgó beruházás, mely egy magtározó, Karancson, Szabóék családi birtokán létesült. A mintegy 2000 tonna termény befogadására alkalmas hangárt más szerződött gazdák is használhatják majd, akiknek így nem kell azonnal értékesíteniük termékeiket, várhatnak addig, amíg jobb árat nem kapnak. Szabóék hét horvátországi magyar gazdával már le is szerződtek.

– Már régóta probléma számunkra az általunk megtermelt szemes termények – mint amilyen a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó – tárolása. Ezért döntöttünk úgy a családdal, hogy jelentkezünk az Economica Hungarica Alapítvány (EHA) nagyberuházásokat támogató pályázatára, amelyet sikeresen meg is nyertünk és valorizáltunk – mondta Szabó Attila tulajdonos, aki hozzátette, nagyon hálás Magyarország kormányának a támogatásért.

Újabb beruházás létesül

A pályázatokat lebonyolító EHA a karancsi átadóünnepséget megelőzően egy újabb, minden eddiginél nagyobb beruházás támogatásáról írt alá szerződést a Majške Međe-i (Szeglak) székhelyű Fermopromet d.o.o. tulajdonosával, Kispál Huberttel. A szerződés értelmében a közel 3000 hektáron gazdálkodó cég raktározási kapacitásait fogja növelni Szeglakon és Dárdán, aminek köszönhetően új munkahelyek jönnek létre.

– A pályázatnak köszönhetően növelni fogjuk központi magtáraink kapacitásait. Nagyon hálásak vagyunk ezért a támogatásért a magyar kormánynak, nagyon jó érzés, hogy gondolnak ránk, külhoni magyar vállalkozókra is – mondta Kispál Hubert, aki hozzátette, hogy a beruházásnak köszönhetően nagyot lép majd előre vállalkozása.

A magtár ünnepélyes megnyitóján és a szerződéskötésen jelen volt Kiss-Parciu Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának regionális és a határ menti gazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, Fuzik János eszéki főkonzul, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

A nagyberuházás új munkahelyeket teremt

A magyar kormány 2016-ban fogadta el a HMDK Vidék- és Gazdaságfejlesztési Programját, melynek lebonyolításáért az Economica Hungarica Alapítvány felel. A fundáció 2019 őszén indította el mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató pályázatát, melyre hatan jelentkeztek.

– Az olyan kapitális projektek, mint amilyent most a Fermopromet céggel közösen tudunk létrehozni, nemcsak a leendő tulajdonosnak jelent sokat, hanem az egész közösségnek is, hiszen tudjuk, hogy nagyon sokan akár integrátorként vagy munkavállalóként részesei a projektnek. A szóban forgó cég ráadásul három új munkahelyet is teremt a beruházásnak köszönhetően, így több ember boldogulhat a szülőföldjén – mondta lapunknak PalizsTóth Hajnalka, az EHA igazgatója.

Forrás: https://kepesujsag.com/ujabb-beruhazasok-magyarorszag-kormanyanak-koszonhetoen/


30.09.2021.