Óriási az érdeklődés a gazdaságfejlesztési pályázatok iránt

Galerija slika

Óriási az érdeklődés a gazdaságfejlesztési pályázatok iránt

A magyar kormány a most induló évben is segíteni fogja a horvátországi magyar gazdákat, ezért újabb 1 milliárd forintos támogatást biztosított a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának végrehajtására. Az új pályázatot január 29-én hirdette meg az Economica Hungarica Alapítvány a zsúfolásig megtelt csúzai kultúrotthonban.

   

A magyar kormány a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján immár a harmadik gazdaságfejlesztési pályázatot hirdette meg. Az előzőekhez képest ezúttal megduplázták a keretösszeget, így idén 1 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázatok finanszírozására. Az előző kiírásoktól eltérően ezúttal nem a mezőgazdasági jellegű pályázatokon lesz a hangsúly.

– Az idei első körben három pályázat kiírására kerül sor, melyek a szülőföldön való könnyebb boldogulást és megmaradást hivatottak elősegíteni. Lehet pályázni vállalkozásindításra, falusi ház vásárlására, illetve mezőgazdasági földterület megvásárlására, de az év folyamán várhatóan további pályázatok is lesznek – mondta Palizs-Tóth Hajnalka, az Economica Hungarica Alapítvány vezetője. 

Kezdő vállalkozókat támogatnak

Első alkalommal lehet saját vállalkozás indítására pályázniuk a vállalkozó szellemű horvátországi magyaroknak. Az pályázhat, aki korábban még nem rendelkezett saját vállalkozással, vagy 2018. július 1. után nyitotta meg cégét. A támogatás 100%-os, így elszámolhatók az alapítási költségek és az eszközbeszerzés is. A nyertes pályázóknak először egy vállalkozási alapismeretekről szóló kurzuson kell részt venniük, aminek sikeres elvégzése után vághatnak bele a projektbe. Az igényelhető támogatás összege maximum 2,5 millió forint. A pályázatot február 19-ig kell benyújtani.

Falusi házak és termőföld vásárlását is támogatják

A szülőföldön való boldogulás egyik alappillére az otthon. Az otthonteremtésben kíván segíteni a magyar kormány a horvátországi magyar fiataloknak, akik számára falusi házvásárlási pályázatot hirdet. Pályázni olyan fiatal házaspárok jogosultak, akik közül legalább az egyik 1974. január 1. után született, és egyik házastársnak, sem pedig gyerekeiknek nincs lakóingatlan a nevén, de pályázhat a gyermekét egyedül nevelő szülő is. A támogatás intenzitása 60%, ami maximum 4,8 millió forint lehet. Ezenkívül az ingatlan, melynek vásárlását támogatni fogják, nem kerülhet többe 32 millió forintnál. Fontos kikötés továbbá, hogy csak valamelyik horvátországi magyar településen állhat a leendő ingatlan. A pályázat benyújtási határideje február 19.

Ezenkívül termőföldvásárlásra is lehet pályázni. Azok számíthatnak támogatásra, akik már eleve földműveléssel foglalkoznak és rendelkeznek saját gazdasággal (OPG vagy OBRT). A szóban forgó pályázat a földvásárlás költségeinek 50%-át fedezi minimum 650 000, maximum 4 800 000 forint összegben. A határidő szeptember 15.

Az újabb pályázati forduló meghirdetésén jelen volt De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (Budapest) képviseletében Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, aki lapunknak is nyilatkozott.

– A magyar kormány hathatós segítségének köszönhetően az elmúlt évekhez viszonyítva sikerült megdupláznunk a horvátországi magyarság gazdaságfejlesztési támogatására elkülönített költségvetési forrásokat. Mindez nagy segítség az itt élő magyar emberek számára. Szerencsére még mindig vannak szorgalmas és vállalkozó szellemű tagjai közösségünknek, akik élhetnek a lehetőséggel. Ezen támogatások reményeink szerint segítik majd a helyi magyarság szülőföldön való boldogulását – mondta Jankovics Róbert, aki arra buzdít mindenkit, hogy éljenek a pályázati lehetőséggel.

(forrás: kepesujsag.com)
 
    

02.02.2019.