Magyarország védőszeközöket adományozott nyugat-balkáni országoknak

Magyarország védőszeközöket adományozott nyugat-balkáni országoknak

Magyarorország segít Szlovéniának, Horvátországnak, Szerbiának és Észak-Macedóniának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - adta hírül honlapján a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium április 6-án, hétfőn.

"Mi magyarok felelős szomszédságpolitikát folytatunk, ennek keretében Szlovéniának, Horvátországnak, Szerbiának és most Észak-Macedóniának nyújtunk ilyen jellegű segítséget" - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban. Rámutatott: "ha ezek az országok legyengülnek a szó szoros és átvitt értelmében is, akkor a védekezési kapacitásuk is gyengébb lesz, és ha jön egy nagy, illegális migrációs nyomás, aminek sajnos megvan az esélye, akkor ez az ország nem tud annak ellenállni, nem tudja megállítani a migrációs nyomást, és nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy minél délebbre legyen a migrációs nyomással szembeni hatékony védekezésnek a vonala" .

A tárcavezető kiemelte, Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni észak-macedón védekezéshez.  Belgrádi lapértesülések szerint Szerbiába kétszázezer maszk és tízezer védőruházat érkezett a napokban Magyarországról.

Horvátországnak százezer maszkot, valamint ötezer védőruhát adományozott a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. A horvát Polgári Védelem Igazgatósága április 1-jén, szerdán, internetes oldalán tájékoztatott a magyar donációról.  Az adományt Riczkó Márk Botond külgazdasági attasé adta át.

 

Kép forrása: https://civilna-zastita.gov.hr


04.05.2020.