Válságban a horvát virágtermesztés

Galerija slika

Válságban a horvát virágtermesztés

Jelentős károkkal számolnak a horvátországi virágtermesztők a koronavírus okozta járvány miatt - adta hírül a horvát sajtó.

Az egynyári virágok értékesítésében március derekán kezdődik a főszezon, a ragály megfékezése érdekében azonban bezártak a piacok, így a termelők nem tudják eladni termékeiket. Mivel a legtöbb termelőnek nincs tartaléka, hosszabb távon még a károk enyhítését célzó jelenlegi kormányzati intézkedések mellett is komoly válságra számítanak.

A horvát közszolgálati televíziónak (HRT) nyilatkozó egyik termelő több millió kúnás ágazati kárra számít a kialakult helyzet miatt.

A dísznövénytermesztők további kormányzati intézkedéseket sürgetnek, mert önerőből képtelenek hosszabb távon finanszírozni a termelést, így többségük kénytelen lesz felszámolni vállalkozását.

A horvát virágtermesztők helyzete nem egyedi Európában. A jelenlegi válság például a világ egyik legfontosabb virágexportőrének számító Hollandiát sem kerülte el, ahol a koronavírus okozta járvány miatt a virágpiaci kereskedés gyakorlatilag leállt.

 

A kép illusztráció. Forrás: Új Magyar Képes Újság, Virágfesztivál Dályhegyen, 2016.


04.05.2020.