Szijjártó: folytatódik a gazdaságfejlesztési program

Szijjártó: folytatódik a gazdaságfejlesztési program

A magyar kormány készen áll arra, hogy a járványügyi helyzet véget értével folytassa a határon túli magyarok támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési programot - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kolozsváron a kronikaonline.ro tudósítása szerint.

Szijjártó Péter a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőségével folytatott megbeszélést kolozsvári látogatása során. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón a miniszter a többi között elmondta, hogy a magyar kormány szerdán gazdaságfejlesztési akciótervről döntött, amellyel segíteni kívánja a magyar gazdaságot ebben a rendkívüli kihívásokkal terhelt időszakban.

"Meg kell védeni a stratégiai céljainkat, beleértve a határon túli magyarság megerősítését. Ha túlleszünk ezen a nehéz időszakon, készen állunk az Erdélyben zajló gazdaságfejlesztési program következő, a Partiumot célzó pályázati körének az előkésítésére" - idézi Szijjártó szavait a kronikaonline.ro.

A tárcavezető magyar-román sikernek tekintette, hogy eddig 6000 pályázatot támogattak Erdélyben 47 milliárd forinttal a magyar költségvetésből, amelyek nyomán 87 milliárd forint értékű befektetés jött létre, mely a magyar közösséget és Románia gazdaságát is gazdagította.

"Készen állunk arra, hogy ezt a programot a Partiumban továbbvigyük, és mihelyt a körülmények megengedik, az előkészítést el fogjuk végezni" - hangsúlyozta Szijjártó.

Hozzátette: készek az óvodafejlesztési programot is folytatni, amelynek keretében eddig 79 új óvoda és bölcsőde épült Erdélyben, 385 pedig megújult.

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/szijjarto-peter-a-gazdasagfejlesztesi-program-folytatasarol-beszelt-kolozsvaron?fbclid=IwAR0lDlGae2mQmLzfza2IqQmBLSOXkT42KbQMgDlj5OPxIN2f5MIdQfUxz64

Fotó: MTI/Kiss Gábor
Forrás: hirado.hu


04.05.2020.