„Előbb kellett volna saját céget nyitnom“

„Előbb kellett volna saját céget nyitnom“

A laskói Klájó Krisztián egy évvel ezelőtt nyitotta meg cégét, elsősorban tető- és épületszigetelésre szakosodott, de más munkákat is képes elvégezni az építkezés területén. Pozitívak az eddigi tapasztalatai, sok megbízást kap, és örül, hogy támogatásokra is szert tehet kezdő vállalkozóként. Ő is jelentkezett a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján meghirdetett pályázatra.

Kevés az autószerelő, a gáz- és vízvezeték-szerelő, és általában elmondható, hogy hiány van mesteremberekből. Szükség viszont volna rájuk, hiszen sajnos naponta bizonyosodhatunk meg róla bosszankodva, hogy igaz a Murphy-törvény, mi szerint „ami elromolhat, el is romlik“.

Éppen ezért azok, akik valamelyik szakma ismerőjének tudják magukat, valószínűleg nem fognak hiányt szenvedni megbízásokban. Krisztián is derűlátó a vállalkozását illetően. Tavaly döntött úgy, hogy önálló tevékenységbe kezd az építkezés területén.

Az általános iskolát Laskón végezte, majd Eszéken járt mezőgazdasági szakközépiskolába.

– Traktorszerelőnek tanultam, de sohasem dolgoztam a szakmámban. Az Izolirka vállalat építészeti részlegén viszont huszonegy évig, ebből tizenhét évet terepen, elsősorban szigetelőmunkát végeztem. Sokat gondolkodtam saját cég nyitásán, azonban ez nagy felelősség, amibe nem vág bele olyan könnyen az ember, főleg akkor nem, ha van egy megszokott munkahelye. Tavaly viszont úgy döntöttem, saját cégben kamatoztatom sokéves szakmai tudásom, tapasztalatom – nyilatkozta lapunknak Krisztián.

Miután letette a szükséges mestervizsgát, családi gazdaság formájában alapította meg cégét egy évvel ezelőtt. Ez nem járt túl nagy procedúrával, két-három hónap alatt sikerült elindítania vállalatát.

Kezdő vállalkozóként jól jött számára a munkaközvetítő hivatal anyagi támogatása, amelynek segítségével megvehette a szükséges eszközöket.

Motiválja őt, hogy a maga „főnöke”

Régiónkból az utóbbi időben sok szakember költözött külföldre a jobb megélhetés reményében. Krisztián viszont nem szívesen hagyná el otthonát, csak akkor választaná ezt a lehetőséget, ha nem látná módját az itthoni boldogulásnak.

– Szerencsére egyelőre nem kell ezen gondolkodnom. Egy évvel a cégnyitás után elmondhatom, hogy jók a tapasztalataim, úgy érzem, előbb kellett volna saját vállalatot nyitnom. Rengeteg a munkám, mivel kevés a szakember vidékünkön – állítja Krisztián.

Egyelőre egyedül dolgozik, de ha szükség lesz rá, lehet, hogy maga mellé vesz majd valakit.

Elsősorban Baranya és Szlavónia területén vállal munkát. Hétfőtől szombatig dolgozik, a munkaideje reggel héttől délután négyig tart, szükség esetén túlórázik is. Mint mondja, mostantól a maga főnöke, ez pedig motiválja őt a munkára.

– A saját vállalkozás arra ösztönöz, hogy még többet dolgozzam, persze ha van valamilyen elintézni valóm, nem kell senkitől elkéredzkednem. Úgy osztom be az időmet, ahogy megfelel, ami nagy előny annak, akinek családja van – mondta Krisztián.

Ami a munkát illeti, főként tetőszigeteléssel foglalkozik, de gipszkartont rak, glettel, fest és más feladatokat is ellát.

Szerszámokat vásárolna az elnyert támogatásból

Krisztián végezetül elmondta, ő bizakodó, hiszen munkában nincs hiány, továbbá nagyban segíti fejlődését, hogy támogatásokra is pályázhat. 

Idén nyáron indult a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatásának újabb pályázati köre a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján. Ezúttal többek között eszközbeszerzésre és vállalkozásfejlesztésre lehetett pályázni.

– A munkaterületemen használható szerszámokra pályáztam. Úgy számolom, a támogatásból sok mindenre telik majd, új, jó minőségű eszközökre, amelyek alaposan megkönnyítik és felgyorsítják a munkámat – nyilatkozta lapunknak Krisztián, hozzátéve, sokat jelent neki ez a segítség, tovább erősíti őt abban a meggyőződésében, hogy idehaza is boldogulhat, aki ezt a célt tűzi ki maga elé.

(forrás: kepesujsag.com)


17.09.2019.